Înțelege mai bine motivul pentru care corpul nostru simte durerea și numeroasele cauze ale durerii corporale.
Definirea durerii corporale
Durerea este o senzație neplăcută care poate limita capacitățile și abilitățile unei persoane de a îndeplini rutina zilnică. De multe ori acționează ca un semnal de avertizare timpurie pentru a te avertiza că ceva nu este în ordine cu corpul tău. Definiția larg acceptată a durerii a fost dezvoltată de Asociația Internațională pentru Studiul Durerii:
„Durerea este o experiență senzorială și emoțională neplăcută care este asociată cu afectarea actuală sau potențială a țesutului sau descrisă în astfel de termeni.” Durerea corporală poate varia de la un disconfort ușor, localizat la agonie. Aceasta poate fi acută și de scurtă durată sau poate deveni o problemă cronică pe termen lung. Durerea acută are o funcție protectoare pentru oameni, învățându-ne să evităm vătămările corporale sau situațiile potențial vătămătoare și protejează zona rănită a corpului în timpul vindecării.
Durerea corporală este un eveniment frecvent, iar uneori poate afecta rutina noastră zilnică. Dacă durerea rămâne netratată sau este tratată incorect, aceasta poate deveni cronică. Dacă acest lucru se întâmplă, trebuie să te adresezi medicului tău. Poți afla mai multe despre tipurile de durere din pagina Tipuri de durere.
ŞTIAI CĂ?
Durerea corporală este mai mult decât o senzație fizică deoarece 67% dintre oamenii din întreaga lume simt că aceasta le afectează calitatea vieții.
De ce avem dureri?
Durerea poate fi o senzație neplăcută - și unii oameni suferă o lungă perioadă de timp până își dau seama cum pot să amelioreze durerea. Dacă nu am putea simți durerea, nu am putea să evităm rănirile repetate sau vătămarea permanentă a corpului nostru. Durerea a evoluat ca un mecanism de apărare care ne avertizează asupra unei leziuni, permițându-ne astfel să ne protejăm corpul.
Durerea este controlată de sistemul nervos și este un proces foarte complex. Aceasta apare atunci când un stimul extern, de exemplu, atingerea unei tigăi fierbinți, declanșează receptorii nervoși pentru a trimite mesaje prin intermediul măduvei spinării spre creier. Acești receptori pot sesiza căldura, frigul, lumina, atingerea, presiunea și durerea. Durerea poate provoca alte simptome fizice, cum sunt greața, amețelile și slăbiciunea.
Adesea, primul impuls atunci când simți dureri corporale este să nu te mai miști. Mulți cred că odihna va ajuta la recuperare, însă, uneori, mișcarea moderată poate ajuta la o recuperare mai rapidă. Identificarea și tratarea durerii tale.
Durerea acută apare de obicei brusc și este un semnal de alarmă că organismul tău a suferit o leziune. Aceasta ar trebui să dispară după ce rana s-a vindecat. Durerea cronică durează mai mult decât durerea acută și este uneori rezistentă la tratamente. Aceasta este de obicei asociată cu o boală cronică. Spre deosebire de durerea acută, durerea cronică tinde sa fie legată de disfuncții sau boli care persistă. Dacă ești îngrijorat că te confrunți cu dureri cronice, adresează-te medicului.
Tratamentele pentru durerile corporale variază larg datorită multitudinii de factori implicați în experiența individuală a durerii și a numeroaselor cauze ale acesteia. Medicamentele pentru durere includ AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene), corticosteroizi sau medicamente analgezice. Înainte de a ajunge la un tratament de ameliorare a durerii, cum ar fi un gel sau o formă farmaceutică orală, este util să înțelegi de ce apare durerea și care sunt cele mai bune modalități de gestionare a acesteia. Dacă ai îndoieli, solicită sfatul medicului sau al farmacistului.
*GSK Global Pain Index Research 2014, report, p. 9
Află mai multe
Cum acționează gelurile Voltaren?
Află cum acționează gelurile Voltaren pentru ameliorarea durerii, reducerea inflamației și grăbirea procesului de vindecare.
Citește mai multSă înțelegem diferitele tipuri de durere
Află mai multe despre diferitele tipuri de durere pe care le-ai putea avea și descoperă ce se află în spatele durerii...
*GSK Global Pain Index Research 2014, report, p.8
Citește mai mult