Despre durere

Află tot ce trebuie să știi despre atenuarea durerii

Iată modul de acțiune al diferitelor tipuri de medicamente destinate ameliorării durerii, pentru a te ajuta să alegi pe cel potrivit durerii tale.

Tipuri de analgezice

Sunt disponibile medicamente pentru ameliorarea durerii de cap, a mușchilor inflamați sau a durerilor musculare sau de articulații și a durerii cauzată de artroză. Există o mulțime de tipuri diferite de medicamente pentru durere din care putem să alegem, iar unele tipuri de durere răspund mai bine la anumite tratamente decât altele. Prin urmare, este important să faci alegerea potrivită pentru a trata durerea. Fiecare dintre acestea are propriile argumente pro și contra, există însă experți care te pot ajuta să-l alegi pe cel potrivit pentru afecțiunea ta.

Primul loc de unde poți primi un sfat este de la farmacist. Aceștia cunosc toate medicamentele și te pot ajuta să găsești cel mai bun tratament pentru durerea ta. Dacă durerea este mai severă, atunci medicul te va ajuta la identificarea cauzei durerii și la găsirea unui tratament adecvat.

Medicamentele fără prescripție medicală (OTC-urile), care se eliberează din farmacie fără rețetă de la medic, sunt destinate ameliorării durerii acute ușoare până la moderată. Medicamentele prescrise de medicul tău asigură în general o ameliorare mai accentuată a durerii. Orice tratament de ameliorare a durerii trebuie utilizat strict conform recomandărilor date fie de medicul tău, fie de farmacist.

În timp ce multe produse pentru ameliorarea durerii conțin substanțe active care ajută la ameliorarea durerii și reducerea inflamației, există și produse nemedicamentoase care nu conțin substanţe active. Acestea acționează prin încălzirea sau răcirea zonei afectate pentru a ameliora durerea și a reduce edemul.

ŞTIAI CĂ?

Unii oameni se nasc cu o afecțiune numită analgezie congenitală, ceea ce înseamnă că nu pot să simtă durerea fizică.

*congenital insensitivity to pain - Genetics Home Reference. 2016.

Tratamente nemedicamentoase

40% din oameni nu stiu ce sa ia impotriva durerii

La fel ca tratamentul medicamentos pentru durere, există, de asemenea, multe tratamente nemedicamentoase care pot ameliora durerea. Cele mai multe dintre acestea acționează prin încălzirea și/sau răcirea zonei sau articulației afectate. Ameliorarea durerii prin căldură se realizează prin creșterea fluxului sanguin în zona dureroasă, de exemplu la spate dacă suferi de dureri de spate. De asemenea, poate relaxa mușchii din zona afectată.

Pe de altă parte, frigul acționează prin afectarea fibrelor nervoase mari, amorțind temporar senzațiile de durere care sunt transmise fibrelor nervoase mai mici. Frigul poate reduce tumefacția și inflamația prin constricția vaselor de sânge (un proces numit vasoconstricție). Este adesea recomandat să pui gheață pe rănile provocate de practicarea sportului, forțarea încheieturii mâinii sau genunchiului și luxații, pentru a reduce edemele.

Atât durerea nociceptivă cât și cea neuropatică poate fi acută sau cronică. Durerea acută este durerea care te avertizează că ai fost rănit.

De exemplu, atunci când te arzi la mână pe o plită încinsă, durerea te avertizează că ai suferit o leziune. Durerea acută se declanșează brusc și, de regulă, nu durează mult. Când leziunea se vindecă, durerea dispare. Durerea cronică este mai severă și de lungă durată, fiind necesar să te adresezi medicului pentru tratament.

*GSK Global Pain Index Report 2014

Află mai multe

Ce este durerea?

Află mai multe despre sursa durerii corporale și numeroasele cauze ale acesteia.

Citește mai mult

Dureri & Tratamente

Află cum poți trata tipuri specifice de durere...

Citește mai mult

Cum acționează gelurile Voltaren?

Află cum acționează gelurile Voltaren pentru ameliorarea durerii, reducerea inflamației și grăbirea procesului de vindecare.

Citește mai mult
Voltaren Emulgel cu triplu efect Voltaren Emulgel cu triplu efect