Află mai multe despre procesele care provoacă inflamația, cauza acesteia și impactul pe care îl are asupra corpului uman.
Ce este inflamația?
Inflamația este răspunsul protector normal al organismului la un traumatism.
Apare atunci când celulele albe din sânge luptă pentru a ne proteja de infecție, de exemplu de bacterii sau viruși. Poate să apară și atunci când corpul este lezat, de exemplu dacă suferi o întindere în timp ce faci sport, zona poate deveni adesea dureroasă, umflată și inflamată.
Cât timp durează inflamația?
Inflamația acută este un răspuns imun care durează de obicei doar câteva zile și este, în mod normal, benefică pentru vindecare, deși este adesea însoțită de senzații neplăcute cum sunt mâncărimea sau durerea.
Apare atunci când sistemul imunitar încearcă să protejeze organele de infecții și leziuni. Scopul său este acela de a localiza și elimina țesutul afectat, astfel încât organismul să poată începe procesul de vindecare.
*What is an inflammation? - National Library of Medicine – PubMed Health. 2016. What is an inflammation? - National Library of Medicine - PubMed Health. [ONLINE] Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072482/. [Accessed 08 April 2016].
ŞTIAI CĂ?
Inflamația apare atunci când vasele de sânge se dilată pentru a lăsa să ajungă mai mult sânge la țesutul deteriorat. Acesta este motivul pentru care zona devine roșie și fierbinte.*
Simptomele inflamației
Există cinci semne sau simptome care pot indica o inflamație acută: roșeață, căldură, edem, durere și constatarea că îți este greu să miști în mod normal zona afectată a corpului. Unele inflamații pot fi minore și afectează doar o zonă mică și se vindecă singure, însă acestea pot fi, de asemenea, extinse, dureroase și să necesite tratament.
Diagnostic și tratament
Dacă durerea ta este severă sau persistă o perioadă lungă de timp, trebuie să consulți un medic care va realiza un control fizic și poate solicita analize de sânge sau teste de imagistică, cum sunt radiografiile, RMN-ul sau CT-ul pentru a determina cauza inflamației. Un medic poate recomanda, de asemenea, un tratament, cum este administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care sunt utilizate în scopuri antiinflamatorii și pentru ameliorarea durerii.
* GSK Global Pain Index Research 2014, report p. 40
Află mai multe
Ce este durerea?
Află mai multe despre motivul pentru care corpul experimentează durerea și numeroasele cauze ale acesteia.
Citește mai multCum acționează gelurile Voltaren?
Află cum acționează gelurile Voltaren pentru ameliorarea durerii, reducerea inflamației și grăbirea procesului de vindecare.
Citește mai mult