Despre durere

Exercițiul fizic și
corpul tău

Află mai multe informații despre beneficiile exercițiilor fizice și modul în care menținerea în formă te poate ajuta să rămâi sănătos și să ameliorezi durerea.

De ce sunt bune exercițiile fizice

Uneori poate fi dificil să fim activi și să facem exerciții fizice, însă realizarea acestui efort suplimentar pentru a face mișcare este cu adevărat benefică. Durata recomandată de exerciții fizice pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani este de o jumătate de oră pe zi timp de cel puțin cinci zile pe săptămână - aceasta este însă o recomandare minimă. Pentru a obține beneficii reale pentru sănătate, durata petrecută făcând exerciții fizice trebuie dublată; cu cât faci mai multe exerciții fizice, cu atât este mai bine pentru tine.

Pentru a scădea riscul cardiovascular (riscul bolilor cardiovasculare) și pentru a obține beneficii pentru sănătate, trebuie să te miști suficient de repede pentru a mări ritmul cardiac, să respiri mai repede și pentru a crește căldura corporală (de exemplu exerciții moderate).

Beneficiile pe care le poți obține în urma practicării exercițiilor fizice influențează atât sănătatea fizică cât și pe cea psihică. Cercetările au dovedit că activitatea fizică stimulează respectul de sine, starea de spirit, calitatea somnului și energia, reducând riscul de stres și depresie. Exercițiile fizice te pot ajuta să îți întărești oasele și mușchii, rămânând astfel în formă și suficient de sănătos pentru a-ți îndeplini rutina zilnică, cum ar fi activitatea profesională, cumpărăturile sau jocul cu copiii sau nepoții.

Împiedicările și căderile sunt o cauză obișnuită a traumatismelor dureroase, în special la adulții mai în vârstă, dar efectuarea activităților de echilibrare și fortifiere a mușchilor în fiecare săptămână, împreună cu activitatea aerobică moderată ca intensitate, cum ar fi mersul pe jos, contribuie la reducerea riscului de cădere.

* WHO | Physical activity. 2016. WHO | Physical activity. [ONLINE] Available at: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/.
[Accessed 20 April 2016].

Exercitile sunt bune pentru corp

Ştiai că?

Este bine ca adulții să desfășoare activități de fortificare a musculaturii folosind grupele musculare majore, de exemplu picioarele sau brațele, în două sau mai multe zile pe săptămână.*

Exercițiile fizice și artroza

Exercițiile fizice sunt esențiale pentru persoanele cu artroză (cel mai frecvent tip de durere articulară) deoarece întăresc forța și flexibilitatea, reducând atât durerea articulară cât și oboseala. Acestea reduc riscul artrozei și ajută la scăderea în greutate, fapt care a fost dovedit că reduce semnificativ riscul de apariție a artrozei la genunchi. Efectuarea de exerciții fizice având dureri articulare poate părea copleșitoare, însă efectuarea unor exerciții moderate ca intensitate îți poate atenua durerea și te poate ajuta să îți menții o greutate normală.

Cum să începi

Înainte de a începe un program nou de exerciții fizice, discută cu medicul tău sau întreabă un specialist care sunt tipurile de exerciții fizice și mișcările cele mai potrivite pentru tine. Acest lucru te va ajuta să elaborezi un plan de exerciții care să îți ofere beneficii maxime.

26% dintre barbati si 35% dintre femei nu fac suficente exercitii

Fiecare persoană și situație este diferită; prin urmare, exercițiile trebuie personalizate în funcție de nevoile tale. De exemplu, dacă stai în fața calculatorului toată ziua și suferi de dureri cervicale sau de spate cauzate de postura necorespunzătoare, poți include exerciții de întindere în rutina zilnică, deoarece întinderea mușchilor rigizi este benefică pentru mobilitate. Sau dacă este dureros să te plimbi sau să alergi, poți încerca înotul sau yoga, care sunt mai puțin solicitante pentru articulațiile dureroase.

Indiferent de alegerea ta, nu uita că orice exercițiu este mai bun decât nici unul și cu cât te antrenezi mai mult, cu atât te vei simți mai bine.

*WHO | Physical activity. 2016. WHO | Physical activity. [ONLINE] Available at: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs385/en/. [Accessed 20 April 2016].

Află mai multe

Mișcări pentru ameliorarea durerii de spate

Mișcarea poate fi cea mai bună modalitate de a atenua durerea de spate. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să rămâi activ.

Citește mai mult

Dureri & Tratamente

Află cum poți trata tipuri specifice de durere...

Citește mai mult

Cunoaște-ți corpul și modul în care acesta se modifică pe măsură ce înaintezi în vârstă

Află mai multe despre modul în care funcționează corpul tău, schimbările pe care le poți întâmpina pe măsură ce înaintezi în vârstă și cum să faci față acestora...

*GSK Global Pain Index Research 2014 Report. Available: www.global-pain-index.com. Last accessed 20th April 2016.

Citește mai mult
Durerea explicata de 53% din oameni Durerea explicata de 53% din oameni